Jaap van Deurzen

Sinds 1989 is Jaap van Deurzen één van de verslaggevers van het RTL Nieuws. Bijna dertig jaar vliegt Jaap van de ene brandhaard naar de andere. Hij verslaat de gruwelen van de oorlog op de Balkan en is getuige van de sektarische ellende in Noord-Ierland, waar katholieken en protestanten elkaar uitmoorden.

Van dichtbij maakt Jaap de waanzin van de genocide in Rwanda en recentelijk Irak en Koerdistan mee en verslaat hij catastrofes zoals de tsunami op Sumatra en de vliegtuigramp in Libië. Ook doet hij verslag van de terroristische  aanslagen van 9/11 in New York en de aanslag van Anders Breivik in Noorwegen, waar hij door zijn jarenlange kennis van Scandinavië en zijn vloeiend Deens unieke reportages kan maken.

Jaap's verslagen van conflicten en natuurrampen onderscheiden zich door een herkenbare, verhalende stijl, waarbij hij veel oog heeft voor human interest. In 2013 wordt zijn verhalenreeks in Afghanistan waar hij ooggetuige is van een dodelijke aanslag op het Nederlandse konvooi in Tarin Kowt genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel.

Het meemaken van deze wereldgebeurtenissen roept vanzelfsprekend vragen op als: Wat doet dit met je? Wat neem je mee? Hoe beïnvloedt het je mensbeeld? Hoe ga je hier persoonlijk mee om? Hoe dun is het laagje beschaving? De kunst van het relativeren en Jaap's humor zijn krachtbronnen in een spannend leven. Een goed thuisfront is een onmisbaar anker om te overleven. Steeds weer verbaast Jaap zich over de menselijke veerkracht. De drang tot overleven is zo groot dat mensen er, gehavend of niet, toch weer bovenop komen.

In zijn presentatie wisselen historische en humoristische reportages elkaar af. Vreugde en verdriet liggen, zoals in het dagelijks leven, dicht bij elkaar. En dat is een ode aan het leven.