Maria Genova

Naar aanleiding van haar boek 'Komt een vrouw bij de h@cker', geeft journalist en schrijfster Maria Genova geregeld lezingen aan bedrijven en organisaties om de medewerkers bewust te maken van de risico’s op het gebied van informatiebeveiliging en om ze handige tips te geven.

Organisaties investeren vaak grote bedragen in goede computersystemen om de bedrijfsgeheimen en de gegevens van klanten en van de eigen medewerkers goed te beschermen. Helaas zijn niet de computers de zwakste schakel bij de computerbeveiliging, maar de mensen die ermee werken.

Haar ervaring is dat er nog steeds heel weinig bewustzijn is op dit gebied: bij elke vraag die zij stelt, geeft minstens 50% van de zaal het verkeerde antwoord. De digitale ontwikkelingen gaan heel snel en steeds meer organisaties worden gehackt via onwetende medewerkers. Los van de wet, kunnen de gevolgen voor de getroffen organisatie en klanten ook heel groot zijn (uitval van systemen, imagoverlies, dure externe consultants, identiteitsfraude met gegevens van klanten, etc.).         

In het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ laat Maria zien hoe medewerkers van bekende bedrijven privacygevoelige gegevens ‘weggeven' aan hackers en fraudeurs. 

In de afgelopen periode heeft zij veel lezingen gegeven aan bedrijven en organisaties (o.a. aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken, KPN, ING, de Nederlandsche Bank, Schiphol, Eneco, Achmea, De Telegraaf Media Groep, PostNL, BOL. com, Delta Lloyd, The Walt Disney Company, ict-bedrijven, veel ondernemersverenigingen, scholen, tientallen gemeenten, zorginstellingen, ziekenhuizen, universiteiten, woningcorporaties, etc.).

De reacties van de deelnemers zijn altijd heel geschrokken, ze hebben vaak geen idee hoe hackers werken en wat ze allemaal zelf verkeerd doen. Maria zegt: "Mijn voordeel is dat ik geen ict-er ben, waardoor ik het heel toegankelijk kan vertellen, zonder in vaktermen te vervallen. Ik laat ook filmpjes zien die mensen aan het nadenken zetten". 

Deze lezingen zijn heel praktisch en interactief. Voor haar boek heeft ze met tientallen slachtoffers en hackers gesproken. Ze laat door middel van concrete voorbeelden zien hoe gemakkelijk het is om informatie te ontfutselen, identiteiten te stelen en het bedrijfsnetwerk binnen te dringen. 

Ook heeft Maria een cyberquiz gemaakt die in de lezing/workshop geïntegreerd kan wortden. Als quizmaster geeft ze bij elke vraag een voorbeeld uit de praktijk om de digitale gevaren zo concreet mogelijk te maken.