Roeland P. van Straten

SO WHAT? Een nieuw wapen tegen de Disneyficatie van management denken!

 

Het stond een week op de landing page van de Universiteit Twente: het denkmodel van Van Straten biedt een baanbrekende oplossing voor business schools. En dat had een goede reden: met zijn werk was in één keer het hoe van strategisch denken op een concrete manier in kaart gebracht, en daarmee was de eerste grand unifying theory op het gebied van strategisch management een feit. Of, zoals de promotie commissie het formuleerde: “Dit is werkelijk van belang voor iedereen op de wereld die zich strateeg noemt”.

 

Grijp de kans om meer te horen over Van Straten’s zorgen over de oprukkende Disneyficatie van management denken, en hoe je je met zijn denkmodel wapent tegen dit gevaar. Dat doet hij door in een notendop te laten zien hoe iedereen met zijn model verleden en heden op een integrale manier kan analyseren en begrijpen, én hoe die kennis leidt tot strategisch wijsheid. Ongeacht het bedrijf, en ongeacht de industrie.

 

Ook geeft Van Straten je een verrassend inkijkje in de ivoren torens vol strategy professors die nog nooit voor een bedrijf hebben gewerkt, relevantie maar bijzaak vinden, en lesgeven beneden hun stand. Ten slotte daagt hij je uit om met hem te fantaseren: wat betekent het voor de huidige lessen wanneer iedere student direct kan bepalen of iets zinvol bijdraagt aan strategisch denken…?

 

Leer wat écht revolutionair is op het gebied van strategisch denken, en hoe ook jij morgen de eerste stappen kan zetten richting strategische wijsheid. En mocht je je afvragen: is dit dan de volgende management hype? Vertrouw dan op de professor die concludeerde: “Dit werk reduceert Michael Porter’s model tot een karikatuur”.

 

 

Van Straten ontzorgt bestuurders bij strategische vraagstukken. Als dé specialist op het gebied van complexiteitsreductie, de integratie van de financiële en strategische redenaties, en heldere beslisdocumenten.

 

Op allerlei gebieden, waaronder rondom de F-35, het Feyenoord stadion, de slimme meter, stadswarmte in Zuid-Holland, het afstoten van activiteiten of fabrieken, de ontwikkeling van buitenlandstrategieën, of grote investeringsprojecten.

 

Naast adviseur is Van Straten commissaris, co-auteur van een bekend studieboek, docent aan meerdere universiteiten, en verleider in het commissarissenprogramma van de NCD. Na een carrière in de corporate finance en private equity is hij inmiddels al ruim tien jaar eigenaar van een high-end strategy consulting boutique in Zeist.

 

In 2017 presteerde Van Straten iets unieks door binnen één jaar te promoveren, op een manuscript dat zonder kennis van de literatuur of empirisch onderzoek tot stand kwam. London Business School noemde het direct “Indrukwekkend, en volstrekt anders dan het werk van andere consultants”.

Zijn inzichten zijn inmiddels al vergeleken met die van beroemde strategy professors aan Harvard, Wharton, Tuck en Stanford. En hoewel er in afwachting van de eerste publicaties nog niets is verspreid, is zijn proefschrift al opgevraagd door partijen als McKinsey, BCG, en Roland Berger, en door vele business schools, waaronder Insead, London Business School, Warwick Business School, Copenhagen Business School, en IMD